Nieuws

Lezing Paulien Medema MMT Groningen

Lezing Paulien Medema MMT Groningen

Wat weer een bijzondere bijeenkomst op dinsdag 12 maart bij de CCGS ! Mevr. Paulien Medema–de Vlieger, non flying co-pilot bij het Mobiel Medisch Team (MMT) UMCG, liet ons aan de hand van een beeldpresentatie zien wat dit MMT voor de maatschappij betekent. Regelmatig horen en zien we de gele helicopter overvliegen maar daarnaast beschikt het MMT ook over volledig ingerichte auto’s. Beide ingericht om als het ware de ‘eerste hulp op straat te brengen’ zoals Paulien het noemt. Alleen in noodgevallen, denk aan te overbruggen afstanden of geen plaats in dichtstbijzijnde ziekenhuis, brengt een heli de patiënt naar het ziekenhuis. Meestal verzorgt de ambulance dit.

Net als bij de Brandweer staat een team 24/7 paraat. Gehuisvest in Eelde waar naast de hangar voor de heli ook de verblijven van de teamleden zijn. Het team bestaat uit één arts, één verpleegkundige, één chauffeur/brandweer en één piloot. Paulien is behalve verpleegkundige ook co-piloot. Dit vraagt een speciale training voor een brevet waardoor ze in staat is, in geval van nood, de heli veilig aan de grond te zetten.

Het eerste Mobiel Medisch Team werd in 1995 opgericht in Amsterdam en gestationeerd bij de VU. Voor een periode van 5 jaar was geld beschikbaar gesteld door het ministerie. Een groot succes en binnen 3 jaar was Nederland verdeeld in 4 regio’s waar een zgn. ‘lifeliner’ operatief werd. Een 5e Heli is gestationeerd op vliegveld Leeuwarden, onder meer voor transport vanaf de Waddeneilanden. Inmiddels zijn de teams ruim 125.000 maal in actie geweest.

Het MMT is een zelfstandige identiteit binnen het UMCG.  De ANWB is de eigenaar van de heli’s. Een aantal wordt nog geleased van de Duitse ADAC. Er is geen centrale meldkamer voor de inzet van de Heli’s, dit wordt geregeld vanuit de 112 centrale. Vooral het vliegen ’s nachts vindt Paulien heel bijzonder. Met speciale nachtkijkers die het weinige licht meer dan 10.000 keer versterken, kan men tot op mm nauwkeurig alles op de grond zien.

Het was een zeer interessante en boeiende lezing over een medische voorziening die zelden in de publiciteit komt, maar een zeer belangrijk onderdeel is bij het verlenen van eerste hulp bij ongelukken of andere hachelijke situaties.

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen